fb pixel

Ștefan Sandu

Master Trainer NLP și Coach acreditat internațional și național

Puterea metaforelor
Ștefan Sandu

Ștefan Sandu

Master Trainer NLP și Coach acreditat internațional și național

Puterea metaforelor

Te salut și te invit să ne adâncim într-o poveste…

🔷 Premisele zilei
🎗 Rezistența semnifică lipsa raportului.
🎗 Valoarea unei comunicări este dată de răspunsul primit.

🔵 Puterea metaforelor – cum poți vindeca oameni doar spunându-le „povești”?

Poți sări peste câteva paragrafe – dacă vrei povestea direct… Și poate apoi, în ritmul tău, vei reveni să le citești.

Ce sunt metaforele? Metaforele nu sunt doar părți dintr-o poveste. Sunt folosite să ne învețe principii morale valoroase și lecții de viață. Aceste povești sunt create pentru a impacta ascultătorul într-un anume fel. Motivul pentru care metaforele „funcționează” este datorită faptului că ascultătorul poate relaționa, se poate raporta cu propriile lui experiențe de viață la acțiunea evocată de metaforă.

Metaforele sau poveștile relaxează oamenii și îi transformă în ascultători atenți și implicați. E și distractiv să asculți o poveste captivantă. Puterea metaforelor vine și de la conectarea minții lineare, secvențiale (raționalul) cu mintea emoțională, cea care are de-a face cu simbolismul (mintea subconștientă). Practic prin metafore ajungi să vorbești despre un lucru, o situație, făra să vorbești efectiv despre aceasta (fără s-o faci în mod direct).

În biblie Iisus a folosit multe metafore și parabole pentru a-și ajuta discipolii și susținătorii să înțeleagă sau să vizualizeze misiuni și învățături, și cum era împărăția lui Dumnezeu.
Este sugestiv faptul că dacă un desen face cât o mie de cuvinte, o metaforă face cât o mie de desene.

🔵 Poveste 🔵

O poveste faimoasă despre Dr Milton Erickson (de care puteți afla și aprofunda în cadrul modulului 5 din NLP Practitioner) – este cum a reușit acesta să trateze un băiețel de doar 12 ani doar folosind câteva metafore. Băiețelul avea de câțiva ani enurezis nocturn (uda patul noaptea). Părinții acestuia au încercat multe căi prin care să-l ajute să scape de această provocare, incluzând: să-l „mituiască”, să-l pedepsească, vorbind cu el de nenumărate ori, dar n-au reușit nicicum.

După ce Erickson a ascultat cu atenție povestea spusă de părinți, când a venit băiatul în cameră i-a trimis pe aceștia afară. Apoi Erickson a început să-l întrebe despre viața lui. Băiatul i-a spus că are un frate mai mic ca vârstă dar mai dezvoltat fizic decât el. Erickson l-a întrebat pe băiat ce sport îi place.

– Baseballul! spuse acesta încântat, iar fratelui meu îi place fotbalul (american).
Erickson a replicat:
– Fotbalul e un sport cam prostuț.
Deodată băiatul deveni și mai degajat și implicat în discuție. Erickson continuă:

– Știi bine, fotbalul e doar o grămadă de oameni care se ciocnesc unii de alții. Ei, la baseball, sportul pe care ție îți place să-l joci, ai nevoie de coordonare. E necesar să deschizi mănușa la momentul potrivit și de asemenea să închizi mâna când trebuie. Când arunci mingea, ai observat că și aici e necesară atâta îndemânare? Dacă dai drumul mingii prea repede nu se va duce acolo unde ți-ai fi dorit. Tot așa se întâmplă și dacă îi dai drumul prea târziu. Trebuie să dai drumul mingii exact când e momentul. Dacă nu faci asta te poate duce la frustrare. Dând drumul mingii exact când trebuie o vei trimite acolo unde vrei tu și asta te conduce spre succes.

Apoi Erickson a mai vorbit despre trasul cu arcul.
– Știi? Când îndrepți ceva spre pupila ochiului – aceasta se contractă imediat, fără chiar ca tu să te gândești la asta. La fel și cu mâncarea – doar mănânci, nu te mai gândești apoi că stomacul trebuie să digere mâncarea. Digestia vine de la sine. Diversele porți de-a lungul tractului digestiv se deschid și se închid pe măsură ce nutrienții coboară prin sistem, și aceasta se întâmplă pur și simplu de la sine, în ordinea necesară și la momentul potrivit.

Și apoi a trimis băiatul înapoi la părinți, și acesta n-a mai udat vreodată patul de atunci. Erickson a vorbit despre baseball, trasul cu arcul și sistemul digestiv și băiatul s-a vindecat.

Hai să analizăm puțin, ce fel de problemă este udatul patului? Totul este despre sincronizare, controlul mușchilor, folosirea simțurilor și conștientizarea senzației care te face să te trezești la timp. Erickson în acea discuție scurtă a furnizat soluții pentru fiecare din aceste aspecte. Observați că nicăieri pe parcursul discuției Erickson n-a vorbit direct despre problema băiatului. Dar după ce i-a spus acele 3 povestioare/metafore, udatul patului s-a oprit. Ce lecție putem învăța de aici… Puterea metaforelor este remarcabilă.

Poți vedea modelul Milton la lucru, dacă vei accesa cadoul pe care-l primești odată cu înscrierea la newsletter. Imediat după ce te înscrii primești un link către o meditație de-ale mele, în care mă folosesc și de acest model NLP.

O zi minunată în continuare, te îmbrățișez minim 9 secunde, 💖 la 💖, al tău Ștefan.

P.S. Poți afla cât de multe traume, fobii, dependențe putem rezolva la cursul NLP Terapeutic în pagina NLP Practitioner.

P.P.S. Află și cum se simt oamenii după ce au absolvit cursul, în pagina de Testimoniale.

Bibliografie

Berman, M; Brown, D. (2000). The power of metaphor. Story telling & guided journeys for teachers, trainers & therapists. UK: Crown House Publishing Company
Moine, D; Lloyd, K. (1990). Unlimited selling power. How to master hypnotic selling skills. New York: Prentice Hall

P.S. Această provocare – enurezisul nocturn – o găsim și în studii bazate pe tehnica NLP „Rescrierea liniei timpului” – creată de fondatorii NLP Richard Bandler și John Grinder:

Bibliografie:
Stanton, Harry E. (1982). Changing the personal history of the bed-wetting child. Australian Journal of Clinical & Experimental Hypnosis, 10(2), 103–107.

Dacă ți-a plăcut, te invit cu drag să trimiți și altora